শেহতীয়াকৈ প্ৰকাশিত ফুড ৰিচাৰ্চ ইণ্টাৰনেশ্যনেলত প্ৰকাশিত মেইজো বিশ্ববিদ্যালয়ৰ জাপানী গৱেষকসকলে কৰা এক অধ্যয়নত প্ৰকাশ পাইছে যে উচ্চ উষ্ণতাত হালধি আৰু পিঁয়াজৰ উদ্ভিদ তেল ৰন্ধা কৰিলে ট্ৰেন্স-ফেটি এচিড (TFA) উৎপন্ন হ’ব পাৰে, যাৰ ফলত হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে সম্ভাৱ্য বিপদৰ সৃষ্টি হয়। ধমনী বেৰৰ কাষত জমা হোৱা আৰু তেজৰ সোঁত বাধা দিয়াৰ বাবে জনাজাত টিএফএ সাধাৰণতে প্ৰক্ৰিয়াকৃত খাদ্যত পোৱা যায় যদিও ৰন্ধা-বঢ়াৰ সময়তো উৎপাদন কৰিব পাৰি।

গৱেষকসকলে হালধি, লিক, অনিক স্কেলিয়ন, আৰু চেলটৰ দৰে শাক-পাচলিত পোৱা আইছ’থাইঅ’চাইনেট আৰু পলিছালফাইডৰ দৰে চালফাৰযুক্ত যৌগে ১৫০ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছ বা…এই আণৱিক পুনৰ্বিন্যাসে UFA সমূহক ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰে, সাধাৰণতে বিবেচনা কৰা হয় উপকাৰী, ক্ষতিকাৰক টিএফএএছলৈ।
দলটোৱে ট্ৰাইএচিলগ্লিচাৰল (TAG)ৰ ওপৰত চালফাৰ যৌগৰ প্ৰভাৱ মূল্যায়ন কৰিবলৈ আৰ্হি ব্যৱস্থা ব্যৱহাৰ কৰি পৰীক্ষা চলাইছিল আৰু হালধি, পিঁয়াজ, লিক, কবি, হৰ্চেৰেডিচ, ব্ৰকলিৰ অংকুৰ, আৰু বিভিন্ন উদ্ভিদজাত তেলৰ সৈতে প্ৰকৃত ৰন্ধন প্ৰক্ৰিয়াৰ অনুকৰণ কৰিছিল। এই তথ্যই ইংগিত দিছিল যে বিশেষকৈ ১৪০ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছৰ ওপৰৰ উষ্ণতাত উদ্ভিদজাত তেলত চালফাৰ যৌগসমূহে টিএফএ গঠনত যথেষ্ট সহায় কৰে।
ইয়াৰ উপৰিও এই অধ্যয়নত ইউএফএৰ টিএফএলৈ ৰূপান্তৰ লাঘৱ কৰাত আলফা-ট’ক’ফেৰলৰ দৰে এন্টিঅক্সিডেন্টৰ ভূমিকা পৰীক্ষা কৰা হৈছে। এন্টিঅক্সিডেন্টসমূহে আইছ’থাইঅ’চাইনেট-প্ৰৰোচিত আইছ’মেৰাইজেচন ফলপ্ৰসূভাৱে হ্ৰাস কৰিলেও পলিছালফাইড-প্ৰৰোচিত ৰূপান্তৰৰ বিৰুদ্ধে ই কম ফলপ্ৰসূ আছিল। অধ্যয়নটোৰ নেতৃত্ব দিয়া ডাঃ মাছাকি হোণ্ডাই জোৰ দি কয় যে উচ্চ উষ্ণতাত হালধি আৰু পিঁয়াজৰ দৰে চালফাৰ সমৃদ্ধ শাক-পাচলি তেলত ৰান্ধিলে টি এফ এ উৎপাদন যথেষ্ট বৃদ্ধি পাব পাৰে। কিন্তু সাধাৰণ ৰন্ধা পৰিস্থিতিত টিএফএৰ মুক্তি নূন্যতম হোৱা দেখা গৈছিল।
বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই টিএফএৰ ব্যৱহাৰ দৈনিক শক্তি গ্ৰহণৰ ১%তকৈ কমলৈ সীমিত কৰাৰ পৰামৰ্শৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এই তথ্যসমূহে টিএফএ ব্যৱহাৰৰ সৈতে জড়িত স্বাস্থ্যজনিত বিপদসমূহ হ্ৰাস কৰিবলৈ সতৰ্ক ৰন্ধন পদ্ধতিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যিটো বিশ্বজুৰি বাৰ্ষিক ২ লাখ ৭৮ হাজাৰতকৈ অধিক লোকৰ মৃত্যুৰ বাবে দায়ী।