শীতকালত বজাৰ ভৰাই পেলোৱা বতৰৰ ফলমূলৰ ভিতৰত ফুলকবি অন্যতম। চাউলৰ খিচিৰি বা বগা আলুৰ তৰকাৰী, ফুলকবিকেইটুকুৰা নোহোৱাকৈ সম্পূৰ্ণ নহয়। ফুলকবি খাবলৈ বহুতে ভাল পায়। ফুলকবি তৰকাৰী আন একো নহʼলেও ঠিকেই আছে।
সোৱাদৰ যত্ন লোৱাৰ উপৰি ফুলকবি শৰীৰটো সুস্থ কৰি ৰখাৰ বাবেও সমানেই উপকাৰী। কিন্তু ফুলকবি খালে গেছ হয় বাবে বহুতে ৰন্ধাৰ আগতে এবাৰ ভাপত দি খায়।
ফুলকবিত কেলচিয়াম আৰু ফ্লোৰাইডৰ দৰে উপাদান থাকে। এই দুটা উপাদানৰ সংমিশ্ৰণে হাড় আৰু দাঁতৰ যত্ন লোৱাৰ বাবে ভাল। শীতকালত ইতিমধ্যে শৰীৰত কেলচিয়ামৰ অভাৱ হয়। ফলত এই পাচলি শীতকালত দৈনিক ৰাখিব পাৰে যাতে সুস্থ হৈ থাকে। ফুলকবি স্বাস্থ্যৰ বাবে বহু উপকাৰী। ইয়াত ছালফোৰাফেন নামৰ এবিধ পদাৰ্থ থাকে। ই হৃদৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত সহায় কৰে। ইয়াৰ উপৰি ফুলকবিত ভিটামিন বি, চি, কে প্ৰচুৰ পৰিমাণে পোৱা যায়।
এই তিনিটা উপাদানে শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে আন বহুতো শাৰীৰিক সমস্যা নিমিষতে সমাধান কৰে। ভিটামিন এয়ে চকুৰ দৃষ্টিশক্তি উন্নত কৰাত সহায় কৰে। ফলত নিয়মিতভাৱে ফুলকবি খাই চকু সুস্থ কৰি ৰাখিব পাৰে।
ফুলকবি উপকাৰী, তাত কোনো সন্দেহ নাই। কিন্তু ফুলকবিয়ে সকলোৰে বাবে সমানে উপকাৰী ভূমিকা পালন নকৰে। গেছ-হাৰ্টবাৰ্ণৰ সমস্যা হʼলে ফুলকবি পৰিহাৰ কৰিবলৈ চিকিৎসকে পৰামৰ্শ দিয়ে। ভেপিং কৰিলে প্ৰায়ে হাৰ্টবাৰ্ণ হয়। গতিকে ৰিস্ক নোলোৱাই ভাল। ইয়াৰ বাহিৰেও চিকিৎসকে কয় যে আন কেইবাটাও শাৰীৰিক সমস্যাৰ বাবে ফুলকবি খোৱাটো উচিত নহয়।
ফুলকবি খোৱাত কাৰ সমস্যা হব পাৰে?
১) থাইৰয়ডৰ সমস্যা থাকিলে ফুলকবি খোৱাত চিকিৎসকে নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰে। কাৰণ ফুলকবিয়ে শৰীৰত টি-৩ আৰু টি-৪ হৰমোনৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। আৰু এই দুটা হৰমোনৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি হʼলে ৰোগীৰ থাইৰয়ডৰ সমস্যা হʼব পাৰে। গতিকে যিসকলে এনে সমস্যাত ভুগিছে, তেওঁলোকে ফুলকবি পৰিহাৰ কৰিব লাগে।
২) ফুলকবিত পটাছিয়ামৰ পৰিমাণ অতি বেছি। এই পটাছিয়ামে তেজ অতি ঘন কৰি তোলে। আনকি তেজ জমা হোৱাৰ আশংকাও থাকে। উচ্চ ৰক্তচাপত আক্ৰান্ত লোকৰ বাবে ফুলকবি ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে।
৩) কিবা এটা খোৱাৰ পিছত পেট ফুলা ৰোগত আক্ৰান্ত হয় নেকি? সেইটোত ফুলকবি একেবাৰে পৰিহাৰ কৰক। ফুলকবিত আঁহৰ পৰিমাণ বেছি। আঁহে হজম শক্তি উন্নত কৰে, কিন্তু বেছিকৈ সেৱন কৰিলে সমস্যাৰ সৃষ্টি হʼব পাৰে।