মৌৰ বহু গুণ আছে। চৰ্দি আৰু কাহৰ চিকিৎসাত মৌ ব্যৱহাৰ কৰা হয়। কেৱল সেয়াই নহয়, মৌৰ সংমিশ্ৰণ যিকোনো ঘা বা সংক্ৰমণ নিৰাময়ৰ বাবে অতি উত্তম। তাৰোপৰি শেহতীয়া গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে মৌৱে হৃদযন্ত্ৰৰ বিপাকীয় ক্ৰিয়াও নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰে।
টৰন্টো বিশ্ববিদ্যালয়ৰ গৱেষকসকলে এই কথা জানিব পাৰিছে যে মৌত থকা জৈৱ সক্ৰিয় যৌগবোৰে বেয়া কলেষ্টেৰল আৰু চৰ্বিযুক্ত যকৃত নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। মৌত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন চি আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে। ইয়াৰ বাহিৰেও কেইবাবিধো প্ৰটিন আৰু এমিনো এচিড থাকে। এই যৌগবোৰৰ প্ৰতিটোৱেই শৰীৰৰ বাবে উপকাৰী।
যদিও চিকিৎসকে কয় যে যদি আপুনি ৰাতিটোৰ ভিতৰতে চেনিৰ সলনি মৌ খাবলৈ আৰম্ভ কৰে তেন্তে সকলো সমস্যা সমাধান হʼব, কিন্তু সেয়া সম্ভৱ নহয়। খাদ্য বা মিঠা চিৰাপত কৃত্ৰিম চেনি ব্যৱহাৰ কৰা লোকে এই খাদ্যৰ পৰিৱৰ্তে মৌ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিব পাৰে।
তেজৰ শৰ্কৰা আৰু কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা অধিক থকা ১১০০ ৰোগীক প্ৰতিদিনে ৪০ গ্ৰাম বা ২ চামুচ মৌ দিয়া হৈছিল। কিন্তু মৌৰ বিশেষত্ব হʼল ইয়াক মাত্ৰ একপ্ৰকাৰৰ ফুলৰ পৰাই সংগ্ৰহ কৰা হয়।
বিশিষ্ট হৃদৰোগ বিশেষজ্ঞ ডাঃ বিমল ছাজাৰে কয় যে কোনো ধৰণৰ সংৰক্ষক দ্ৰব্য অবিহনে বিশুদ্ধ মৌ স্বাস্থ্যৰ বাবে নিশ্চিতভাৱে উপকাৰী।
কিন্তু বজাৰত কিনিব পৰা সকলো মৌত ভেজালৰ পৰিমাণ বেছি। কিন্তু নিম আৰু জাম ফুলৰ পৰা সংগ্ৰহ কৰা মৌ তেজৰ শৰ্কৰাৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণত বিশেষভাৱে ফলপ্ৰসূ।
তুলসী, জৱান ফুলৰ মৌ চৰ্দি আৰু কাহ নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবেও ব্যৱহাৰ কৰা হয়। কিন্তু এই ধৰণৰ মৌ জনা আৰু পোৱাটো অতি কঠিন। গতিকে মৌ ক্ৰয় কৰাৰ সময়ত বিশেষ সাৱধানতা অৱলম্বন কৰিব লাগে।