শীতকালত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা মানুহৰ শৰীৰত স্বাভাৱিকতকৈ অলপ কম হয়। তাৰ লগতে বিভিন্ন শাৰীৰিক সমস্যাও দেখা যায়। শৰীৰত অশান্তিৰ সৃষ্টি হয়। জ্বৰ, চৰ্দি আৰু কাহৰ দৰে বেমাৰবোৰে বাহ বান্ধে। গতিকে ভিটামিন চি, ফাইবাৰ আদিৰ দৰে কিছুমান অত্যাৱশ্যকীয় উপাদান যোগান ধৰিবলৈ শীতকালত টেঙা ফল বেছিকৈ খাব লাগে। ভিতৰৰ পৰা শৰীৰ সুস্থ হৈ থাকিব। শীতকালত কি খাব?
কবি
ফাইটোনিউট্ৰিয়েণ্টেৰে সমৃদ্ধ বন্ধাকবি হজমৰ বাবে অতি উত্তম। বন্ধাকবিত ভিটামিন চি, কেলচিয়াম, মেগনেছিয়ামকে ধৰি বহুতো প্ৰয়োজনীয় উপাদান থাকে।
কমলা
শীতকালত সুস্থ হৈ থকা আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে কমলা অতি উত্তম। চৰ্দিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ঋতুভিত্তিক সংক্ৰমণলৈকে ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত বিটা-কেৰটিন আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট সমৃদ্ধ কমলা ফলপ্ৰসূ। হজম শক্তি উন্নত কৰাৰ বাবে এই ফলৰ দৰে উপকাৰী ফল কম আছে। কমলাত ভিটামিন চি আৰু কেলচিয়াম থাকে। হাড় আৰু দাঁতৰ যত্ন লোৱাত এই উপাদান দুটাই অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।
জলফাই
শীতকালত খোৱাৰ পাতত শেষত অলপ চাটনি নোহোৱাকৈ খোৱা সম্ভৱ নহয়। আৰু যদি জলফাই হয়, তেন্তে কোনো কথাই নাই। জলফাইত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন ই আৰু চি থাকে। এই ফলৰ সংমিশ্ৰণেও শীতকালত জ্বৰ, চৰ্দিৰ দৰে সমস্যা দূৰ কৰাত ফলপ্ৰসূ। ইয়াৰ লগতে বাতবিষৰ আৰু হাঁপানীৰ পৰা উপশম পোৱাত জলপাই অতি ফলপ্ৰসূ।
আমলখি
ভিটামিন চি সমৃদ্ধ আমলখি সঁচাকৈয়ে চুলি আৰু ছালৰ যত্নৰ বাবে ফলপ্ৰসূ। শীতকালত দৈনন্দিন খাদ্যত এটা আমলখি ৰাখিব পাৰে। বহু সমস্যাৰ সমাধান হʼব। শীতকালত ৰোগ স্থায়ী হৈ থাকে। ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিত আমালখিয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।